Pimientos de Padrón, znane również jako papryczki Padrón, to kulinarny przysmak, który zyskał popularność na całym świecie, w tym również na Teneryfie. Te małe, zielone papryczki pochodzą z regionu Padrón w Galicji, na północnym zachodzie Hiszpanii i są cenione za swój niepowtarzalny smak oraz zaskakującą cechę – niektóre z nich są łagodne, a inne bardzo pikantne.
Charakterystyka i smak
Pimientos de Padrón osiągają długość od 5 do 10 cm i mają delikatnie pomarszczoną skórkę. Ich smak jest bogaty, ziemisty z nutą słodyczy, a gdy są smażone lub pieczone, nabierają dodatkowego, dymnego aromatu. Charakterystyczne jest to, że około 10% z nich jest pikantnych, co czyni ich jedzenie swego rodzaju kulinarną ruletką.
Jak przygotować?
Na Teneryfie popularnym sposobem przygotowania Pimientos de Padrón jest ich smażenie na oliwie z oliwek z dodatkiem soli morskiej. Alternatywnie, można je piec w piekarniku, co pozwala na użycie mniejszej ilości oleju i daje zdrowszą wersję tego dania. Poniżej przedstawiamy dwie wersje przepisu na Pimientos de Padrón.
Przepis na pieczone Pimientos de Padrón na patelni:
- Umyj i osusz papryczki
- Nalej na głęboką patelnię oliwę z oliwek, tak, aby po dodaniu, papryczki były zanurzone w oliwie
- Rozgrzej oliwę z oliwek
- Wrzuć papryczki na patelnię i smaż przez około 4-7 minut, aż będą lekko przypieczone (czas smażenia zależy od temperatury, wielkości patelni i papryczek, dlatego warto sprawdzać ich stan regularnie)
- Opcjonalnie posyp solą morską i smaż jeszcze przez minutę
- Wyjmij je z patelni i odcedź na papierowym ręczniku
- Jeśli nie były wcześniej posypane solą, posyp je teraz i podawaj
Przepis na pieczone Pimientos de Padrón w piekarniku:
- Nagrzej piekarnik do 200°C
- Umyj i osusz papryczki
- Skrop je oliwą z oliwek
- Ułóż je na blasze do pieczenia w jednej warstwie
- Piecz przez około 15-20 minut, aż będą lekko przypieczone (czas zależy od rzeczywistej temperatury piekarnika i wielkości papryczek, dlatego warto sprawdzać ich stan regularnie)
- Opcjonalnie posyp solą morską i smaż jeszcze przez chwilę
- Jeśli nie były wcześniej posypane solą, posyp je teraz i podawaj
Sezon i dostępność
Pimientos de Padrón są dostępne przez cały rok, jednak najlepszy smak mają te zbierane między majem a październikiem, kiedy są świeże i pełne aromatu. Tradycyjnie można je było nabyć na targowiskach od maja aż do dnia św. Marcina (11 listopad). Można je znaleźć w wielu sklepach spożywczych, na targach czy ryneczkach np. Finca la Caldera i w sklepach z warzywami (frutería) np. w Costa Adeje: Frutería Los Agaves czy Frutería Torviscas.
Historia i kultura
Papryczki te przybyły do Hiszpanii w XVI (lub XVII) wieku dzięki franciszkanom, którzy sprowadzili je z Ameryki. Od tego czasu stały się integralną częścią hiszpańskiej kuchni i kultury, a w Galicji odbywa się coroczny festiwal im poświęcony.
Pimientos de Padrón to nie tylko smaczna przekąska, ale także ciekawostka kulinarna dzięki swojemu unikalnemu profilowi smakowemu. Na Teneryfie można je znaleźć w wielu restauracjach i barach tapas, gdzie są serwowane jako przystawka lub dodatek do innych dań.
Podsumowanie
Jeśli odwiedzasz Teneryfę, koniecznie spróbuj Pimientos de Padrón. To doświadczenie pełne smaku, które może cię zaskoczyć zarówno delikatnością, jak i pikanterią. Życzymy smacznego!
Pozdrawiamy i do zobaczenia na Teneryfie!