Nadziewane pieczone ziemniaki (La Papona), to jedno z najbardziej typowych dań karnawałowych na całej Teneryfie. Niezależnie od pory dnia, La papona to dobry wybór, ponieważ jest sycąca i pyszna.
Oprócz ziemniaków, które muszą być duże (a nawet ogromne), nadzienie najczęściej składa się z tuńczyka, szynki, sera, kukurydzy, oliwek i sosów.
Można jednak spotkać inne kombinacje i dodatki jak np. kebab lub szarpane mięso.
Cena tej przekąski karnawałowej wynosi około 7 euro (karnawał 2023) i można spotkać głosy lokalnych mieszkańców, że jest trochę wygórowana.
Dla turystów, którzy karnawał traktują jako cześć urlopu, cena nie wydaje się zaporowa, zachęcamy zatem do degustacji.
Las Paponas można konsumować nie tylko w czasie karnawału, jest to przekąska, która jest serwowana na każdym wydarzeniu.
Pozdrawiamy i do zobaczenia na Teneryfie!